R Assagioli 1888-1974
psykiatriker och elev till Freud
Vad är psykosyntes?
Psykosyntes är en psykologisk inriktning som skapades av psykiatrikern Roberto Assagioli och består dels av traditionell psykoanalys, dels av österländska tankegångar och filosofi. Den ser människan ur ett helhetsperspektiv, att vi består av kropp, själ, känslor och intellekt och att de olika delarna samspelar med varandra. När samspelet är i balans fungerar vi bra på alla plan, psykiskt, fysiskt och mentalt. Psykosyntes bygger på att varje människa är unik och har en individuell potential till utveckling. Viljan och olika sidor av viljan, har en stor betydelse inom psykosyntes - när vi använder viljan på ett medvetet sätt kan vi nå mål och åstadkomma mycket i våra liv.
Förutom fokus på viljan är det egna ansvaret viktigt inom psykosyntesen. För att göra praktiska förändringar och ändra mönster och beteenden, behöver vi fatta beslut om att göra nya val samt ta till oss de insikter som kommer genom bl a samtalsterapin, så att de leder till ett praktiskt agerande i vardagen. Viljan är kopplad till vår inre kärna som kallas vårt "Jag”.
Genom våra svårigheter utvecklas vi som människor. Oro, depression och ångest är oftast nedtryckta känslor och otillfredsställda behov. Det är friska reaktioner på en sjuk situation. Vi mår dåligt när vi trycker ner vår smärta men också när vi trycker ner vår begåvning.
Psykosyntesen vill uppmuntra oss att se våra personliga svårigheter och tillkortakommanden som en möjlighet till utveckling och inte som en begränsning. I varje problem som vi upplever, i varje svårighet vi går igenom och i det vi upplever som en brist hos oss själva, finns ett litet frö till personlig utveckling och mognad. Personlig utveckling påverkar även våra relationer till andra människor och grupper som t ex en arbetsplats.